Effektiv feedback

Varför bör du ge mer feedback?

Forskning visar att feedback som ges på rätt sätt bidrar till utveckling, lärande, förbättrad prestation och en positiv arbetsmiljö. Ändå använder vi det ofta mindre frekvent än vi tror. När Simon Elvnäs och hans forskargrupp frågade chefer hur mycket av sin tid de uppskattade att de ägnade åt feedback, svarade de med 40%, medan analysen visade att det faktiskt låg mellan 0-2%.

En del av skillnaden kan vara att vi tror att vi ger feedback när vi egentligen uttrycker uppskattning eller uppmuntran. Detta är naturligtvis också bra ur ett relationsperspektiv, men det bidrar inte till utvecklingen av vår prestation eftersom det inte ger tydlig information.

Så, vad bör du tänka på för att ge effektiv feedback?

Här kommer 5 tips

  1. Var specifik och tydlig – koppla till beteende
    Ge konkreta exempel på vad du har observerat och var konstruktiv. Fokusera på beteendet, inte personen. Istället för att uppfattas som en dom, ger du feedback som kan ageras på. Om du också beskriver konsekvenserna av beteendet ökar du tydligheten.
  2. Strö positiv och förstärkande feedback
    Positiv feedback har större inverkan på beteendet än korrektiv feedback. Eftersom våra hjärnor fokuserar mer på det som uppfattas som negativt och hotande rekommenderas det att vi ger minst 5 gånger så mycket positiv feedback. Detta bygger också det förtroende som är grunden för att ge korrektiv feedback effektivt.
  3. Utgå från din egen erfarenhet och känslor
    Använd “jag”-meddelanden och beskriv din upplevelse av vad som hände. Detta ökar möjligheten att få fram din feedback och minskar risken för försvarsinstinkter och diskussioner om tolkningar av vad som hände.
  4. Välj rätt ögonblick
    Ge feedback nära i tid och, särskilt med korrektiv feedback, se till att mottagaren har tid att ta emot och diskutera din feedback.
  5. Rätt inställning och intention
    Syftet med feedback är att bidra till utveckling och lärande. Om du visar att det är din intention ökar också chanserna att få fram ditt budskap. Se feedback som en gåva där du hjälper någon att lyckas bättre.

Börja strö positiv feedback! Om du redan är van vid att uttrycka uppskattning har du en bra start – lägg till det specifika beteendet, och båda parter kommer att dra ännu mer nytta av ditt bidrag.

Nyfiken på fler tips? Tveka inte att kontakta oss!

Relaterade inlägg

Bättre samarbete och tydligare fokus med reflekterande möten
Top
Erbjudande

Boka kostnadsfri rådgivning här

Ibland är det bra att få ett nytt perspektiv på en fråga. Vilka utmaningar står du inför? Låt gärna oss vara ditt bollplank.