Vinnande strategier för att lyckas med teamarbetet

Tänk tillbaka på ett teamarbete som fungerade riktigt bra. Där allt flöt på, ni mådde bra som grupp, skapade resultat och nådde mål. En målbild för de flesta när det gäller teamarbete, men vägen dit kräver fokus, justeringar längs vägen och engagemang som team. 

När ni stöter på utmaningar så kan det vara klokt att börja ser över om ni verkligen är ett team. Har ni gemensamma mål, ett arbete som kräver samarbete och ett ömsesidigt beroende av varandra? 

Även om ni inte är ett team kan ni såklart jobba ihop och skapa smarta samarbeten där det behövs. 

För att lyckas i ert teamarbete är det klokt att sätta av tid för att prata om just er och ert samarbete. Ofta har vi affärsrelaterade punkter på dagordningen men för att ni lyckas med dem måste ni även prata ihop er som team och komma överens som grupp. 

Här delar vi 3 strategier för att lyckas med teamarbetet.

  1. Skapa tydlighet och fokus kring mål och förväntningar. Definiera vägen dit genom delmål som ni följer upp och sätt upp smarta strukturer för hur ni ska arbeta tillsammans för att nå gemensamma mål.
     
  2. Skapa en psykologiskt trygg miljö som gör att medlemmarna känner sig bekväma att dela åsikter, idéer, oro och tankar. Genom att skapa en miljö med hög psykologisk trygghet och tydlighet kring vad ni ska prestera tillsammans så har ni också lagt grunden för en lärande kultur. Där får man lov att både lyckas och misslyckas och har hela tiden fokus på att lära er istället för att lägga energi på vem som gjorde fel.
  3. Ramar för teamets kommunikation hjälper er att förstå hur ni ska bete er och kommunicera med varandra. Att skapa spelregler tillsammans tydliggör detta och när ni pratar om spelregler lär ni också känna varandra och förstår varandras behov bättre. 

Glöm inte att ha kul tillsammans också. Det fina är att det ofta kommer på köpet när man jobbar tillsammans för att utveckla och förbättra arbetet i teamet. 

Lycka till!

Nyfiken på fler tips? Kontakta gärna oss!

Relaterade inlägg

Organisationsutveckling – För framgångsrika och anpassningsbara organisationer
Ledarskapsutveckling – Nyckeln till ett framgångsrikt ledarskap
Top
Erbjudande

Boka kostnadsfri rådgivning här

Ibland är det bra att få ett nytt perspektiv på en fråga. Vilka utmaningar står du inför? Låt gärna oss vara ditt bollplank.