full range leadership model

Hur kan Full Range Leadership Model skapa ett roligare arbetsliv?

Ledarskap kan ibland kännas som att försöka jonglera med eld medan du cyklar på en enhjuling – det är både utmanande och fullt av överraskningar. Men tänk om det fanns en modell som kunde göra hela denna ledarskapscirkus lite mer hanterbar och kanske till och med roligare? Här nedan kan du läsa om the Full Range Leadership Model (FRLM), en slags mästartriangel för ledare som vill bli mer än bara “chefen” och som skapar arbetsplatser som känns som en självklar plats att vara på.

Vad består triangeln av? 

Låt oss börja med att avmystifiera det hela. Full Range Leadership Model är i själva verket en ganska enkel idé som kan hjälpa dig att förstå och förbättra ditt ledarskap.

  • Transaktionellt Ledarskap 

För att göra det ännu enklare, tänk på transaktionellt ledarskap som ett slags utbyte. Du gör något för mig, jag ger något tillbaka till dig. Det är som att köpa en kaffe och betala med dina guldstjärnor – du gör en affär. Så om du någonsin har känt dig som den som ger guldmynt till ditt team när de gör ett bra jobb, då har du redan snubblat på det transaktionella ledarskapet.

  • Transformationellt Ledarskap 

Ett transformationellt ledarskap är som att gå från att bara ha ett jobb till att vara en del av ett episkt äventyr. Transformationella ledare är som dirigenter för en symfoniorkester. De inspirerar, skapar visioner och förvandlar vanliga arbetsdagar till något magiskt. 

  • Laissez-faire – Låt-gå ledarskap 

Slutligen har vi laissez-faire, vilket låter som något du kanske ser på en fransk cafémeny, men i världen av ledarskap betyder det ungefär ”låt-gå ledarskap”. Det är som att vara den som låter ballongerna flyga fritt. Laissez-faire-ledarskapet fungerar när du har ett team av självgående medarbetare som inte behöver så mycket stöd eller vägledning. De vet vad de gör och du låter dem göra det. Men var beredd på att det kan bli lite kaos – släpper du för mycket på kontrollen kan det leda till att det blir rörigt och otydligt.

Hur används the Full range leadership model? 

FRLM är en verktygslåda för ledare och varje stil är som ett speciellt verktyg. Du plockar fram det du behöver beroende på situationen.

Transaktionellt – För tydliga budskap 

Använd transaktionellt ledarskap när det är dags för klara instruktioner och konkreta överenskommelser. Det kan handla om att göra affärer, belöna bra prestationer och ta tag i problem när de uppstår.

Transformationellt – För inspiration och förändring 

Byt till transformationellt ledarskap när det är dags att inspirera och förändra. Skapa en vision för framtiden och få ditt team att hänga med på resan. Det handlar inte bara om att få jobbet gjort; det handlar om att göra det på ett roligt och motiverande sätt.

Laissez-faire – När det är dags att låta kreativiteten flöda fritt 

Släpp lös laissez-faire när ditt team är fullt av självgående stjärnor. Ge dem friheten att vara kreativa och ta egna initiativ. 

Varför ska du använda FRLM? 

Det finns flera fördelar med att använda FRLM, här nedan kan du läsa om några av dem.

Flexibilitet är nyckeln 

FRLM ger dig fler verktyg i din ledarskapsverktygslåda. Ibland behöver du vara transaktionell och tydlig, medan du andra gånger vill vara inspirerande och transformationell. Det ger dig flexibilitet att anpassa ditt ledarskap efter olika situationer.

Engagerade och motiverade team 

Transformationellt ledarskap har visat sig skapa mer engagerade och motiverade team. När du inspirerar dina kollegor och får dem att känna sig som en del av något större än sig själva blir det som att ha en trupp superhjältar redo att ta sig an varje utmaning.

Positiv arbetskultur 

FRLM kan hjälpa till att skapa en positiv arbetskultur där människor känner sig delaktiga och uppmuntrade vilket ofta leder till både minskad personalomsättning och bättre resultat. 

Är du redo att ta dig an the Full range leadership model? 

Full Range Leadership Model är som ett GPS-system för ledare. Det ger dig möjlighet att vara tydlig och transaktionell när det behövs, inspirerande och transformationell när det krävs, och frihetsälskande laissez-faire när ditt team är redo för det. Ledarskap behöver inte vara som att jonglera med eld på en enhjuling; det kan vara som att dansa genom en cirkus där varje akt är lika spännande som den förra. 

Relaterade inlägg

Förbättra prestationer genom coachande feedback och uppföljning
Hur bygger du motståndskraftiga team och individer?
Top
Erbjudande

Boka kostnadsfri rådgivning här

Ibland är det bra att få ett nytt perspektiv på en fråga. Vilka utmaningar står du inför? Låt gärna oss vara ditt bollplank.