Självledarskap - hur fungerar det?

Självledarskap – hur fungerar det?

Det handlar om att styra sina tankar och beteenden mot mål. Det innebär en förståelse för nuläget, önskat läge och vad du kan göra för att nå dit. Enklare uttryckt; att förstå vad du ska göra, prioritera i vilken ordning och se till att du får rätt förutsättningar att göra det. Något du förmodligen redan gör varje dag, men hur kan du skapa förutsättningar för att utveckla och stärka självledarskapet? 

En komplex omvärld ställer krav på ett ökat personligt ledarskap

Att arbeta effektivt i en snabbrörlig och komplex omvärld med ständiga distraktioner och informationsinhämtning ställer krav på vår förmåga att leda oss själva, att ha koll på våra mål, vår motivation och värderingar.

Tydliga värderingar är en förutsättning för att självledarskap ska fungera. Först när du känner till dina värderingar, behov och drivkrafter kan du leda dig själv, sätta upp engagerande mål och navigera dig fram i rätt riktning.

Reflektion – en metod för utveckling

Genom att reflektera ger du dig själv möjligheten att identifiera och sätta fokus på det som du mår bra av, dina drivkrafter och vad som är viktigt för dig. En beprövad metod som stärker dig själv och som möjliggör utveckling och lärande. Regelbunden reflektion gör att du kommer närmare dig själv, dina värderingar och drivkrafter.

När du har koll på dina värderingar och drivkrafter är det lättare att prioritera det som är viktigt det minskar skav, energiläckage och stress. Du kommer lättare att kunna göra medvetna och viljestyrda val och leda dig utifrån det som är viktigt för dig.

6 sätt att träna självledarskap:

  • Reflektera regelbundet och strukturerat
  • Träna närvaro för ökad medvetenhet genom tex mindfulness
  • Gör aktiva och medvetna val
  • Lägg fokus på det som du kan påverka
  • Ta ansvar för dina behov, sätt gränser och planera in tid för återhämtning
  • Ta hjälp av en coach, coaching är ett kraftfullt verktyg för utveckling

Nyfiken på fler tips? Kontakta gärna oss!
Till kontaktsidan!

Relaterade inlägg

Välkommen på frukostseminarium
Framtidssäkrat – Ett nätverk och utvecklingsprogram för HR-ledare
Top
Erbjudande

Boka kostnadsfri rådgivning här

Ibland är det bra att få ett nytt perspektiv på en fråga. Vilka utmaningar står du inför? Låt gärna oss vara ditt bollplank.