Isbrytare som lyfter och laddar virtuella möten och workshops

Vi har nog alla någon gång varit med om tråkiga virtuella möten där en person pratar medan 20 andra sitter och lyssnar med kameran avstängd. Efter mötet kan det ibland dessutom kännas lite oklart om man egentligen kom fram till något. Men en sak är klar – för deltagarna har mötet varit ganska händelselöst.

När du arbetar i en virtuell miljö är det bra att ha övningar som sätter fart på det kreativa tänkandet och som helt enkelt fungerar som energihöjare. Här delar vi tips på olika isbrytare som väcker ett slumrande möte eller workshop och, tro det eller ej, bidrar till en effektivare användning av mötestiden för alla.

8 isbrytare som höjer kvaliteten på dina möten

1. In/utcheckning – frågerunda

En ”livräddare” för alla mötesledare som en inledning på ett möte. Incheckningsfrågan ska be deltagarna att beskriva något som är aktuellt just nu men ur ett nytt perspektiv. Målet är att skapa en gemensam utgångspunkt innan gruppen går vidare med nästa punkt på dagordningen.

Frågorna ska vara lätta att svara på. Personliga frågor fungerar ofta bra eftersom människor får en chans att prata om något de brukar vara väldigt intresserade av: sig själva.

2. Incheckning – flervalsfrågor

En annan bra isbrytare för att få igång ett möte är incheckning med enkätfrågor. Något som också är väldigt användbart i stora grupper. Det handlar helt enkelt om att ställa frågor med flera möjliga svarsalternativ. Enkäter fungerar också bra som teknik-incheckning för att kolla att alla är uppkopplade och har tillgång till den digitala plattform som används.

3. Ta/välj en bild av något som speglar vem du är/en händelse/en känsla

Du har säkert hört att en bild säger mer än 1 000 ord och det stämmer ofta bra vid virtuella aktiviteter. Be deltagarna ta en egen bild eller söka på nätet efter en bild som de tycker speglar svaret på en viss fråga. Använd bilderna som underlag för en presentationsrunda, till exempel en bild av ett djur som svarar på frågan: ”Vilket djur är du?” eller en bild som berättar något om deltagarnas mål: Vilket är ditt nästa mål/viktigaste mål (just nu)?

4. Twittra/presentera dig med 160 tecken

Den här övningen kräver att deltagarna koncentrerar sig och tänker snabbt för att kunna presentera sig med så få ord som möjligt. Övningen är tänkt att inspirera till lite mer kreativa formuleringar och helst inte bara vara en uppräkning av tidigare erfarenheter.

5 virtuella energikickar

  1. Pausgympa
  2. Walk-n-talk
  3. Meditation och andningsövningar
  4. Reflektion – ta en skrivpaus
  5. Be någon spela ett instrument/sjunga/uppträda

Isbrytrarövningar och energihöjare hjälper inte bara till att bryta den där lite jobbiga tystnaden i början av ett möte med en ny grupp. Den fungerar lika bra mellan två mötespass för att ladda om och göra deltagarna mer fokuserade.

Övningarna ska vara enkla och snabba att genomföra. Deltagarna ska förstå utan att behöva använda för mycket hjärnbränsle! Det är lättare att få igång en liten grupp med någon välkänd övning – t.ex. att be dem berätta om sig själva. Var inte rädd för att testa något nytt, en isbrytare handlar helt och hållet om själva aktiviteten och vem den tas emot av.

Använd gärna verktyg som du har testat i förväg och presentera bara en aktivitet eller övning i taget. Det gör stor skillnad att förbereda aktiviteter på en virtuell plattform så att de är redo att användas direkt – en i taget – medan din workshop eller ditt möte pågår. Där kan du enkelt dölja det som inte är aktuellt för stunden, och göra det synligt för alla när tidpunkten är rätt.

Vill du ha fler tips på hur du kan förbättra kvaliteten och värdet på dina möten? Hör gärna av dig till oss!

Relaterade inlägg

Välkommen på frukost och inspiration i Stockholm
Vad säger forskningen om coachande ledarskap och chefers lärande?
Top
Erbjudande

Boka kostnadsfri rådgivning här

Ibland är det bra att få ett nytt perspektiv på en fråga. Vilka utmaningar står du inför? Låt gärna oss vara ditt bollplank.